Tras
unha intensa etapa de formación, testado dos novos equipos e
sistemas de distribución, o persoal da Sección de Cociña e
Alimentación do Hospital Universitario de Ourense estreou hoxe as súas novas e modernas instalacións, nas que desde agora se prepará os menús para
todos os pacientes ingresados.
Ademais
da formación do persoal e contacto cos novos equipamentos, estes
últimos días realizouse en distintas unidades de hospitalización a
pilotaxe do funcionamento das novas estacións de retermalización e
carros de distribución, que permiten levar, de cociña a pé de cama, os
menús nas mellores condicións de temperatura e sabor, con todas as medidas de seguridade.
As
valoracións dos pacientes incluidos no piloto son do mais
satisfactorio, tanto en canto a calidade da comida e súa
temperatura, como do novo equipamento de menaxe, xa que todo,
vaixela, cubertos, vasos, bandexas son novas e moito mais funcionais.
Hoxe tamén estreouse o novo comedor de persoal de garda, instalacións que veñen de ser totalmente equipadas,
renovando mobiliario e decoración, e situado xusto ao carón da nova
cociña, ben comunicado e próximo ao resto de servizos asistenciais.
A
mellor cociña hospitalaria do país
Para
o equipamento e adaptación
das novas
instalacións
o Servizo Galego de Saúde investíu un orzamento
total de
5.278.000
€. Deles
3.750.000
correspóndense
co equipamento
e instalacións,
e 1.528.000
a
compra dos novos carros
de cociña, de
distribución,
estacións nodriza e vaixelas, que
permitirán levar os alimentos nas mellores condicións de
temperatura, organolépticas
e con plena seguridade.
As
novas
instalacións
duplican
en extensión ás
actuais,
pasando
de
700
aos 1.500 metros cadrados de superficie, con
luz natural na
maioría dos espazos de traballo do servizo, ademais
de climatización e distribución
por areas e postos de traballo,
mellora
moi esperada polo
persoal
do servizo.
Xunto
coa total renovación do equipamento e instalacións, o
Servizo Galego de Saúde apostou polo mantemento do emprego público
e por poñer en valor a experiencia e
cualificación do persoal que desenvolve e xestiona este servizo, con
50 anos de traxectoria no Hospital Universitario, e que agora terá a
súa disposición novas alternativas para continuar sendo un dos
servizos mellor valorados polos ourensans, tralo seu paso polo
hospital, pola calidade do produto e súa elaboración.
N
unha
aposta pola calidade, pese a que as novas instalacións automatizan e
axilizan moitas das tarefas manuais que se viñan realizando nas
vellas instalacións de cociña, non
se reducirá ningunha praza de persoal. De feito, ademais de manter
ás actuais de pinches, óptase
pola especialización, con catro
novos especialistas en dietas e nutrición e un cociñeiro mais, que
se integran nun
cadro de persoal composto por mais dun centenar de traballadores,
entre os que figuran pinches, cociñeiros, dietistas e auxiliares
administrativos, todos eles persoal propio do Sergas, que xestionan e
desenvolven esta labor as 24 horas do día os 365 días do ano.
1.200.000
comidas anuais
A
cociña
do Hospital Universitario de Ourense reparte un total de un millón
dous centas mil comidas anuais, nos catro servizos que dispensa
ao día, almorzo, xantar, merenda e cea, nos
que o
paciente ten posibilidade de elección diaria do menú cara o día
seguinte.
Os
produtos utilizados,
sometidos
a un exhaustivo control sanitario, son
sempre
de
primeira calidade, atendendo
á estacionalidade e a demanda do mercado,
e na súa maioría provenientes de provedores ourensáns e galegos.
A
cociña do hospital prepara, ademais do menú basal,
outras trinta dietas distintas cada día, segundo sexa a patoloxía
do paciente. Dando
así resposta
ás restricións nutricionais pautadas polo persoal sanitario que o
atende, e
os nutricionistas e dietistas do servizo.