Salubrízate, o grupo de
saúde comunitaria do Centro de Saúde Novoa Santos, organizou esta mañá no
Colexio Plurilingüe Carmelitas, o obradoiro “Alimentando Emocións” no que se
afonda na carga emocional que rodea á comida, e na súa necesaria abordaxe na
procura de adquirir hábitos nutricionais saudables.
O curso práctico
plantéxase como unha intervención de saúde comunitaria, na que participan e se comprometen
a actuar tanto a comunidade escolar como a familiar. Con esta iniciativa preténdese
constituír grupos socio-educativos, para mellorar a saúde dos alumnos e
alumnas, pero tamén do profesorado e as familias, promovendo hábitos de vida
saudables que inclúan a alimentación e o exercicio no entorno natural máis próximo.
No
desenvolvemento da actividade grupal empréganse técnicas de motivación,
reforzo, apoio e capacitación, para compartir experiencias, adquirir
coñecementos básicos e adoptar hábitos de alimentación saudables, dacordo cun
modelo de empoderamento, para potenciar o protagonismo das persoas para acadar
o seu propio benestar.
O obradoiro, que
xurde con vocación de continuidade, para estendelo a outras comunidades e
contornas, é resultado dun traballo de contactos previos coa comunidade
escolar, que comezou en xaneiro, por parte dos membros do grupo Salubrízate,
que dirixe Mercedes Hernández, especialista de medicina familiar e comunitaria
do Novoa Santos. Na actividade de hoxe, e no previsto mañá, participan ademais residentes
en formación e voluntarios externos.
A alimentación
como patrón modificable
Os estilos de vida,
e dentro destes a alimentación, xogan un papel fundamental na saúde das
persoas. Por iso, para facer cambios cara uns hábitos máis saudables é preciso
convertelo nun acto consciente, xa que o coñecemento, as emocións e as
habilidades xogan un papel decisivo.
Para asegurar os
novos patróns de conduta e con garantía de beneficio e continuidade, ademais do
cambio individual, é preciso implicar tamén á rede familiar ea contorna onde
vivimos.
Así algúns dos
contidos que hoxe se abordaron no obradoiro foron os aspectos nutricionais
básicos e os beneficios da alimentación saudable, así como os perigos do
consumo de risco. Ademais traballouse en como asociar a alimentación saudable a
emocións positivas, de desfrute e benestar en compañía; en aprender habilidades
de compra e cociña asequible e de proximidade. Todas elas claves para vivir
mellor e en harmonía coa contorna.
Os estilos de
vida, e neles a conduta alimentaria saudable, teñen enormes beneficios no benestar
e na prevención da enfermidade, coa vantaxe de ser factores modificables, para
elo o curso traballou ademais de no aprendizaxe de coñecementos sobre a
alimentación saudable, en identificar as emocións que producen algúns menús; compartir
emocións en torno aos alimentos e en chegar a acordos sobre a alimentación.
Plan de
Obesidade Zero
O obradoiro
enmárcase no Plan de Obesidade Zero 2022-2030, unha iniciativa da Xunta de
Galicia, que se centra na prevención da obesidade dende unha perspectiva de
saúde pública.
O plan ten por
obxectivo reducir o sobrepeso nun 15 % da poboación galega no ano 2030, isto é,
que 189.000 galegos deixen de ter sobrepeso ou obesidade. Trátase dun horizonte
temporal con metas intermedias, avaliación e seguimento continuo das accións
que se propoñen.
O plan
estrutúrase en tres eixos estratéxicos, once obxectivos e 41 accións. O
primeiro dos eixos céntrase en potenciar as contornas promotoras de saúde,
identificando cinco delas sobre as que actuar, a política, a escolar, a
laboral, a comunitaria, e a sanitaria e sociosanitaria. O segundo dos eixos
baséase na capacitación para a toma de decisións máis saudables, e o terceiro
incide na investigación e innovación en promoción da saúde.
Ademais, o Plan
propón actuar promovendo os factores protectores fronte ao sobrepeso e a
obesidade, a alimentación equilibrada, a actividade física regular e evitar o
sedentarismo, a hixiene do sono e o benestar emocional.